3. tra 2013.

Obeležen Svetski dan dečje knjige

BEOGRAD – Dečje odeljenje biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" danas je obeležilo Svetski dan knjige uručenjem nagrada i pohvala najboljim radovima literarno-likovnog konkursa "iSTRIPuj svoju priču".

Literarno-likovni konkurs namenjen je deci uzrasta od 7 do 14 godina i ima za cilj da se podstakne kreativan izraz kod dece i da ona osmisle kratku priču i na osnovu nje naprave mali strip (u papirnoj ili elektronskoj formi). Kao i prethodne i ove godine na konkurs su prijavila ne samo deca iz Beograda već i iz dijaspore.

Odziv na konkurs je bio veliki, a žiri je izabrao najbolje radove u dve kategorije - strip rađen rukom i u elektronskoj formi.

Nagrađeni su - Jana Marinković (prvo mesto), Jozef Prekpalaj (prvo mesto), Sofija Pajović (drugo mesto), Dušan Ašić (drugo mesto), Danica Srećković (treće mesto) i Uroš Stanković (treće mesto).

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov je pre uručenja nagrada ocenila da "čim se dete rodi treba da dobije člansku kartu biblioteke".
"U svim odeljenjima Biblioteke grada Beograda najveća pažnja se posvećuje deci i 48 posto naših članova su deca različitih uzrasta", istakla je Ninkov, dodajući da su biblioteke danas možda jedine ustanove koje sprovode kampanju čitanja.

Ona je poručila da se deca ne mogu prepustiti ulici i internetu i da svi zajedno sa školama i roditeljima moraju da rade na tome da biblioteke ne budu samo mesta za čitanje, već da to treba da budu kreativna mesta na kome će se okupljati deca.

Akciji obeležavanja Svetskog dana dečje knjige priključila su se i deca iz Predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj", a uz pomoć vaspitača i roditelja napravila su strip-knjige i njihova mala remek-dela sada ukrašavaju prostorije biblioteke.

Svetski dan dečje knjige obeležava se u celom svetu još od 1967. godine u znak sećanja na rođenje danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.