3. tra 2013.

Svečano počeo 60. festival "kratkog metra"

BEOGRAD - U Domu omladine Beograda večeras je svečano počeo jubilarni,60. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a u okviru ceremonije uručena je nagrade Festivala za životno delo, koju je ove godine dobio reditelj i scenarista Želimir Žilnik.

U foajeu Doma omladine postavljena je izložba o 26 dosadašnjih dobitnika tog priznanja. Neki od njih došli su i na svečano otvaranje. Publici u punoj sali predstavljeni su Dušan Makavejev, Predrag Vranešević, Nikola Stojanović i Mića Milošević, koji su sedeli u prvom redu.

Gledaoci su dugim aplauzom pozdravili poznate autore, a takođe i članove međunarodnog žirija u kojem su Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, rediteljke nagrađene prošle godine Marija Milanović i Afarin Egbal i profesorka iz Lajpciga Vera Šmit.

Na početku programa počasno je prikazan stari kratki film "Malj" Aleksandra Ilića, koji je najnagrađivaniji na međunarodnoj sceni u istoriji našeg kratkog metra. Svečanost je upotpunio hor dece i mladih "Beogradski glas", pod upravom Aleksandre Kovač, dok su u pozadni projektovani inserti iz filmova koji su obeležili istoriju ovog festivala, jednog od najstarijih te vrste u Evropi.

Nagradu za životno delo Žilniku je uručio poznati hrvatski reditelj Zafranović, koji je istakao da se znaju 50 godina i ispričao neke šaljive anegdote iz mladih dana.
"Šalu na stranu, čast mi je da uručim nagradu velikom autoru, borcu, slobodnom čoveku u više sistema, čoveku koji napravio impozantan opus i u svetu proslavio jugoslovenski, pa i srpski film", rekao je Zafranović.

Žilnik je zahvalio gledaocima što su došli i festivalu za nagradu, dodavši da mu je posebno drago što je prima od Zafranovića sa kojim je prijatelj dugo vremena.
"Na neki načn smo imali i filmografije koje su paralelno, a na različitim terenima, radile slične stvari. Otvarali smo neke teme, radili filmove koji su proglašavani za šokantne, koji su imali teškoće u distribuciji, ali nekako smo obojica uspeli da se provučemo kroz ove silne godine", rekao je on.

Žilnik je istakao da je njegova generacija vezana za ovaj festival jer je na njemu počinjala svoj filmski put.
"Tada je to bio i jedini mogući početak, nije bilo videa. Došli smo u sjajnom periodu kada su na ovom festivalu nastupale jake reprezentacije 'Dunav filma', 'Neoplante', 'Zagreb filma', 'Sutjeske'... Bilo je kao na Olimpijadi", kazao je on.
Ocenivši da nagrada koju je dobio može da bude ohrabrenje za mlade autore, jer pokazuje da je moguć kontinuitet u radu, dodao je da sada zna i skriveno svojstvo pokretnih slika kojeg nije bio svestan kada je počinjao.

"Život nam prolazi, a film ostaje", poručio je Žilnik.

U okviru svečanosti prikazan je njegov stari kratki dokumentarac "Pioniri maleni", a zatim premijerno i najnoviji, dugometražni "Pirika na filmu".U takmičarskom programu ove godine učestvuje 48 inostranih i 35 domaćih dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Festival ima i više pratećih programa - "Made in Japan", "London Calling", "Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici", "Angry Ukrainians", "Rockumentary Revolutions", "Komšiluk", "Vrelo", "UNAFF".

Program traje do 6. aprila u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra i bioskopu Fontana.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.