15. kol 2013.

SERBINALE u Berlinu od 29. avgusta do 1. septembra

BEOGRAD - U Berlinu će se od 29. avgusta do 1. septembra održati SERBINALE - prvi festival nove srpske umetnosti, saopštio je danas organizator festivala.

U saopštenju se navodi da će nemačka publika tokom četiri dana imati priliku da vidi "novo i drugačije lice Srbije: mlade i autentične umetnike koji se bore za sopstvenu vidljivost, za izlazak iz senke političke situacije u sopstvenoj državi i senke kulturnih klišea o Balkanu".

Tema prvog Serbinala "O nevidljivom" ukazuje na "fundamentalni problem savremene umetnosti u Srbiji koja je jedva prepoznatljiva i gotovo nevidljiva u međunarodnim okvirima, ali u u samoj zemlji", ističe se u saopštenju.

Serbinale poziva na promišljanje o marginalizovanim umetničkim grupama, o ulozi države pri stvaranju i prezentovanju umetnosti - na refleksiju o generaciji koja je u senci i izlazak iz "nevidljivog", navodi organizator.

Prvo izdanje Serbinala se sastoji iz četiri segmenta - film, likovna i primenjena umetnost, muzika i naučna diskusija.

U saopštenju se ističe se Serbinale 2013 u potpunosti finansira od privatnih donacija i da je organizovan ne kao niskobudžetna manifestacija, već skoro kao manifestacija bez budžeta.

Iza tima Serbinala takođe ne stoji nijedna politička partija, niti bilo koja državna institucija Srbije, napominje se u saopštenju.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.