16. ruj 2013.

Nova sezona Beogradske filharmonije počinje 19. septembra

BEOGRAD - Beogradska filharmonija otvoriće novu sezonu u četvrtak, 19.septembra u Kolarčevoj zadužbini koncertom Jevrejska Nova godina iz ciklusa Nove godine sa dirigentom Rubenom Gazarijanom i solistom, mandolinistom iz Izraela Avi Avitalom.

Beogradska filharmonija sa svojim gostima na prvom koncertu u sezoni izvešće dela jevrejskih autora Meire Varšauer "Kao potoci u pustinji", Avnera Dormana Koncert za mandolinu i orkestar i Kurta Vajla Simfoniju br. 2.

Publika će imati priliku da se prvi put sretne sa mandolinistom Avitalom, jednim od najuzbudljivijih i najpreduzimljivijih mladih muzičara, kandidata za nagradu Gremi koji je međunarodnu karijeru započeo nakon zapaženih nastupa u prestižnim dvoranama širom sveta.

Avital je prvi mandolinista nominovan za nagradu Gremi u kategoriji Najbolji instrumentalni solista, nominovan je za snimak Koncerta za mandolinu Dormana, koji će svirati u Beogradu.

Virtuozni mandolinista kao solista nastupao je sa velikim svetskim orkestrima sa dirigentima Mstislavom Rostropovičem, ser Sajmonom Retlom, Filipom Antrmonom i mnogim drugim.

Sa Beogradskom filharmonijom Avital će nastupiti pod upravom glavnog dirigenta Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona, Gazarijana, jerevanskog dirigenta i violiniste koji je karijeru počeo na završetku studija u Lajpcigu.

Na Muzičkoj akademiji u Lajpcigu, 1998. godine održao je javni završni koncert, za koji je dobio najvišu ocenu. Potom je bio prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra zapadne Saksonije a do 2002. godine, glavni dirigent tog orkestra. U to vreme, bio je najmlađi dirigent na toj funkciji u Nemačkoj.

Nakon pobede 2002. godine na Prvom međunarodnom takmičenju u dirigovanju Ser Džordž Šolti u Frankfurtu na Majni postao je novi glavni dirigent i umetnički direktor Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.