25. ruj 2013.

Nova sezona Narodnog pozorišta počinje 1.oktobra

BEOGRAD - Nova sezona Narodnog pozorišta počinje 1.oktobra premijernim izvođenjem dramske predstave "Dama sa kamelijama" Aleksandra Dime u režiji Juga Radivojevića na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Na današnjoj konferenciji za novinare vršilac dužnosti upravnika Dejan Savić rekao je da je prošla sezona bila izvanredna ali da predstojeća mora biti bar za korak ispred.

Prema rečima v.d direktora Drame Narodnog pozorišta Spasoja Milovanovića u novoj sezoni žele da podignu uspeh za stepenicu gore, zato su pored najpoznatijih naslova svetske i domaće litarature izabrali naslove koji nedostaju ne samo Narodnom pozorištu nego generalno pozorištima u Srbiji.

Pored premijera dramski umetnici imaće priliku da se iskažu na tematskim večerima u Muzeju Narodnog pozorišta na kojima će govoriti stihove najvećih svetskih pesnika.To će prema oceni Milovanovića mnogo značiti glumcima a i publici koja je zaboravila kako se na dostojan način kazuju stihovi.

Prva premijera na Velikoj sceni je "Dama sa kamelijama", priprema se "Put za Damask" Augusta Strinberga u režiji Nikite Milivojevića, Brehtova "Majka hrabrost i njena deca" u režiji Ane Tomović, Šekspirov "Romeo i Julija" u režiji upravnice pozorišta u Helsinborgu u Švedskoj Ane Novović.

Na Maloj sceni "Raša Plaović" od premijera najavljeni su "Knjiga druga" Branislava Nušića u režiji Anđelke Nikolić, "Centrifugalni igrač" Todora Manojlovića u režiji Ivana Vukovića, "Dubrovačka trilogija" Ive Vojnovića u režiji Jagoša Markovića ili Borisa Liješevića. Za ovu premijeru najavljena je moguća koprodukcija sa pozorištem "Gavela" iz Zagreba.

Što se tiče Baleta Narodnog pozorišta novu sezonu je već započeo gostovanjem u Sarajevu na Balet Festu gde večeras gostuje sa svojom nagrađivanom produkcijom, baletom "Ko to tamo peva",

Prema rečima zamenika v.d.direktora Baleta Miloša Dujakovića već za nekoliko dana imaće prvog gosta, prvaka Baleta iz Njujorka Đuzepea Pikonea koji će 12.novembra nastupiti u baletu "Bajadera" sa prvakinjom Baleta Narodnog pozorišta Anom Pavlović i celokupnim ansamblom i solistima Baleta nacionalnog teatra.

Premijera velikog klasičnog baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, koga 30 godina nije bilo na sceni Narodnog pozorišta očekuje se tokom januara. Koreograf je Konstantin Kostjukov a autor celokupnog scenskog dizajna, dekora i kostima Angelina Atlagić.

Dujaković je istakao da će na taj način zaokružiti čuvenu trilogiju ruskih klasičnih baleta uz "Labudovo jezero" i "Uspavanu lepoticu".

Druga baletska premijera planira se za maj, baletska postavka dela Oskara Vajlda "Slika Dorijana Greja" u koreorafiji Vladimira Logunova.

Početkom septembra kada je imenovana na dužnost v.d direktora Opere Narodnog pozorišta Jelena Vlahović je već najavila planove za novu sezonu.

Od nekih obnova opera iz fundusa nacionalnog teatra koje je planirala na početku sezone mora za sada da odustane jer su preveliki zahvati kao "Travijata" gde je potpuno propala scenografija ili "Toska" čija obnova traži mnogo rada sva tri ansambla.

Premijera opere Marka Frisine "In hoc signo" je 9.oktobra, 12.oktobra biće izvedena "Karmen" sa Draganom del Monako u naslovnoj ulozi a od januara se planira ciklus predstava pod nazivom "Karmenijana" u okviru koga će Karmen pevati operske umetnice koje su se školovale u Srbije a potom ostvarile zapažene karijere u inostranstvu.
"Ova sezona neće biti otvorena gala koncertom na otvorenom ali naredna sigurno hoće, takođe planiramo da pokrenemo Beogradski letnji operski festival na Kalemegdanu koji bi počeo na Svetski dan muzike 21.juna i nastavio se predstavama na otvorenom", kazala je Vlahović.

Planirane su premijerne obnove "Adrijane Lekuvrer" Frančeska Čilee, "Italijanka u Alziru" Đoakina Rosinija, "Saloma" Riharda Štrausa povodom obeležavanja 150.godina od rođenja kompozitora.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.