25. ruj 2013.

BF počinje novi ciklus "Na visokim potpeticama"

BEOGRAD - Beogradska filharmonija otvoriće novi ciklus koncerata "Na visokim potpeticama" u petak, 27.septembra, sa prvom damom na dirigentskom podijumu, Anu Tali iz Estonije.

Na pet koncerata iz ovog ciklusa Beogradska filharmonija predstaviće uspešne žene na dirigentskom podijumu koje su se izborile u svetu doskora isključivo rezervisanom za muškarce, najavila je Filharmonija.

Tali u biografiji ima upisane mnoge poznate evropske i svetske orkestre i smatra da je profesija dirigenta pođednako teška i izazovna za oba pola.

Uspešnost zavisi od komunikacije koju dirigent uspostavi sa orkestrom i načina na koji dopre do njih, ceo orkestar je instrument i to je za nju suština procesa stvaranja muzike.

Posle prve probe sa Beogradskom filharmonijom Tali ima utisak da je to veoma dinamičan orkestar i veruje da će imati sjajan koncert u petak.

Solistkinja na prvom koncertu iz ciklusa "Na visokim štiklama" je flautistkinja Šeron Bezali koja svira na zlatnoj flauti od 24 karata, koju je specijalno za nju napravila firma Muramacu iz Japana.

Jedna je od veoma retkih flautista na međunarodnoj muzičkoj sceni koji nastupaju isključivo kao solisti.Prvi nastup Bezali bio je sa Izraelskom filharmonijom pod vođstvom Zubina Mehte.

Na programu koncerta je Svečana uvertira i Simfonija br. 9 Dmitrija Šostakoviča i Koncert za violinu i orkestar Arama Hačaturijana u aranžmanu za flautu.

Sledeći koncert iz ciklusa "Na visokim potpeticama“ je 22. novembra kada će Beogardskom filharmonijom dirigovati Kristini Poski.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.