25. lis 2012.

Miša Blam svečano otvara Beogradski džez festival

BEOGRAD - U svetu ugledni srpski džez muzičar Mihajlo Miša Blam, kontrabasista i kompozitor koji je značajno doprineo visokom renomeu Beogradskog džez festivala (BJF), večeras će u Sava centru zvanično otvoriti taj festival, na kome će do 28.oktobra nastupiti više od 100 džez muzičara iz Srbije i sveta.


Na prvom koncertu ovogodišnjeg 28.festivala u 19.30 u Sava Centru nastupiće ikona srpske zabavne i džez muzike Bisera Veletanlić sa rok bendom Darkwood Dub. Specijalno za 28.BJF oni su pripremili ekskluzivan program, ravnopravno će biti predstavljen koncertni opus Veletanlićke, popularne numere Darkwood Dub, kao i njihove nove zajedničke pesme.

Na drugom koncertu prve festivalske večeri u 21.30 nastupiće američki sastav "Miles Smiles", koji će svirati u čast legendarnog trubača Majlsa Dejvisa povodom obeležavanja 20 godina od njegove smrti.

Majls je tri puta bio gost BJF, na večerašnjem koncertu njegovu muziku izvodiće bend u kome su njegov jedini učenik Volas Runi (Wallace Roney) koji svira Majlsovu trubu i nekadašnji saradnici slavnog trubača Rik Margica (Rick Margitza) saksofon, Lari Korijel (Larry Coryell) gitara, Džoi Difrančesko (Joey DeFrancesco) orgulje i Omar Hakim, bubnjevi.

Organizator BJF Dom omladine objavio je danas malu izmenu. Basista Ralf Armstrong, koji je sarađivao sa Dejvisom početkom sedamdesetih, u vreme njegove najveće slave, zameniće ranije najavljenog Derila Džounsa (Darryl Jones) koji je iznenada pozvan na pripreme za svetsku turneju sa grupom Rolling Stones čiji je pridruženi član.

U Holu Sava Centra, pre početka zvaničnog programa i u pauzi između dva koncerta večeras će se publici predstaviti European Saxophone Ensemble, sastav koji čini 12 darovitih mladih muzičara iz različitih zemalja izabranih na audicijama širom Evrope. U ansamblu je prvi put i jedan srpski muzičar, alt saksofonista Luka Ignjatović, odabran na audiciji u aprilu u DOB.

Program prve večeri 28. BJF iz Sava cetra "seli" se u DOB gde će pola sata pre ponoći svirati kvartet Nenada Vasilića. Iste večeri, koja je posvećena bendu “Balkanske impresije”, nastupiće i Blazin’ kvartet iz Holandije predvođen istaknutim srpskim bubnjarem, Srđanom Ivanovićem. Ovo veče je zamišljeno je kao prvo predstavljanje najnovije generacije istaknutih džez umetnika iz Srbije koji su ostvarili karijere u svetu.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.