26. lis 2012.

Premijera dokumentarca "Valter" 4. novembra

BEOGRAD - Dugometražni dokumentarni film "Valter", reditelja Andreja Aćina biće premijerno prikazan 4. novembra u Sava centru, najavio je danas distributer "Megakom film".


Priča ovog filma kreće se od istorijske legende i heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji.

Procenjuje se da je više milijardi ljudi širom sveta upoznalo Valtera gledajući film "Valter brani Sarajevo" u režiji Hajrudina Krvavca.

Reditelj Aćin u svom dokumentarcu pokušava da istraži fenomen i svetski uspeh koji je imao taj film, pečat koji je Valter ostavio na život Bate Živojinovića, ali i da gledaocima približi život Vladimira Perića, originalnog Valtera.

Film "Valter" bavi se odnosom između mita i stvarnosti i svojevrsna je oda herojstvu stvarnih i filmskih junaka.

Filmski Valter, Živojinović svedoči u filmu kako ga je uloga sarajevskog obaveštajca promenila i proslavila, otkriva detalje prve posete Kini u kojoj je i danas ikona, a posebnu emociju nosi ispovest snimana na Kubi gde je govorio o sopstvenim životnim bitkama, u trenucima borbe sa teškom bolešću.

Ostali sagovornici u filmu, među kojima su Emir Kusturica, Petar Janjatović, Dragan Radenović, Feti Dautović, Aleksandar S. Janković, Božidar Zečević, Boriša Arnaut, Ešrefa Krvavac i Ilinka Golubović, govore o tome ko su istinski heroji i da li su i danas među nama.

Posle beogradske premijere, od 8. novembra film će biti i na redovnom bioskopskom repertoaru.

- TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.