30. lis 2012.

Otvorena izložba reprodukcija Klimtovih dela

BEOGRAD - Odbornica u Gradskoj i Pokrajinskoj skupštini Beča Anica Macka-Dojder, otvorila je večeras izložbu reprodukcija slika Gustava Klimta (1862-1918) u beogradskoj Galeriji Progres, koju su organizovali Grad Beč i njegov Kontaktni biro COMPRESS u Beogradu.

Izložbom koja će trajati do 13. novembra, Beč obeležava 150 godina od rođenja čuvenog austrijskog slikara, koji je simbol zlatne epohe ovoga grada i najveći slikar secesije.

U prisustvu predstavnika gradova Beča i Beograda, ambasade Austrije, prijatelja Beča, privrednika i ličnosti iz javnog života Macka-Dojder je na dobrom srpskom jeziku (poreklom je iz Rume) rekla da je veoma srećna što ju je gradonačelnik Beča odabrao da otvori ovu izložbu.
"Ponosim se što to radim u ime Beča, grada koji se ne brine samo od dobrobiti svojih građana, već održava međunarodne odnose, kao što su veze sa Beogradom", rekla je ona.

Ona je podsetila da Beč i Beograd povezuje zajednička prošlost, pripadnost istom kulturnom krugu i da se nada da će im i budućnost biti zajednička.

Macke-Dojder je kazala da je Beograd jedan od evropskih kulturnih centara i izrazila je nadu da će uskoro biti i deo Evropske unije.

Kao jednu od važnih spona između dva grada ona je navela brojnu dijasporu iz Srbije koja je odbarala za novu domovinu Austriju, ali ne zaboravlja svoju otadžbinu.
"Zato želim da što brže teče integracija Srbije u EU i Dunavsku regiju i Beč pruža punu podršku ovom procesu", zaključila je članica bečkog Parlamenta.

O Klimtu kao umetniku govorila je predstavnica austrijske kompanije "FreyWille" koja je dala finansijsku podršku ovoj izložbi, dizajnerka i slikarka Jelena Blečić.

Ona je istakla da je Klimtov opus tako impozantan da ga u svetu smatraju najvećim austrijskim umetnikom, a njegovi radovi su na jedinstven umetnički način odražavali rađanje moderne.

Tehnički kustos izložbe Manfred Tumberger je objasnio da je ova izložba visokokvalitetnih reprodukcija 16 Klimtovih dela već obišla nekoliko gradova istočne i jugoistočne Evrope, Kine, Japana, Tajvana kao i Latinske Amerike.

On je objasnio da bi bilo nemoguće postaviti istu izložbu sa originalima, pošto su neki tako osetljivi da nikada ne napuštaju muzeje, drugi su u privatnom vlasništvu i ne mogu se pozajmiti, a originali slike "Higija" i "Prijateljice II", su 1945. godine izgoreli u dvorcu Imendorf u Donjoj Austriji prilikom povlačenja nemačke vojske.

- TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.