30. stu 2012.

Glasnik raspisao konkurs za nagradu „DESIMIR TOŠIĆ“

NAGRADA SE DODELJUJE U DVE KATEGORIJE:
– Za najbolju knjigu objavljenu u 2012. iz oblasti publicistike,
– za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova koji su objavljeni u štampanim ili elektronskim medijima u 2012. godini.

Nominovano delo, čija je tema od značaja za politički, kulturni, privredni, odnosno sveukupni društveni život Srbije, treba da izražava ličan i nezavisan stav autora, upečatljiv i bez ideološke ili druge ostrašćenosti i isključivosti, i da doprinosi razvoju demokratskog javnog mnjenja u zemlji. Za nagradu mogu da konkurišu pojedinac ili grupa za zajedničko delo, objavljeno prvi put u periodu od 1. januara do 31. decembra 2012. Publicistički radovi u širem smislu, odnosno monografije, memoari, istorijski romani i slično, ne mogu konkurisati za nagradu.
O dobitnicima nagrade odlučivaće žiri u sastavu: Doc. dr Dušan Pavlović, predsednik, prof. dr Vladimir Vuletić i Petar Lazić.
Imena dobitnika nagrade biće objavljena na svečanosti 19. februara 2013. godine.
Za najbolju knjigu u oblasti publicistike dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 240.000,00 RSD.
Za najbolju kolumnu, feljton ili seriju tekstova u štampanim ili elektronskim medijima nagrada je štampanje knjige autora nagrađenih tekstova u izdanju Glasnika.
Prijavljivanje na konkurs trajaće do 31. decembra 2012. godine.
Zainteresovani autori radove mogu poslati na adresu JP Službeni glasnik, Kralja Milutina 27, sa naznakom: za nagradu „Desimir Tošić“. Pristigli radovi neće se vraćati autorima.
Nagradu „Desimir Tošić“ Glasnik je odlučio da ustanovi imajući u vidu da su nagrade u publicistici gotovo zamrle. Izbor imena Desimira Tošića (1920–2008) istovremeno je bila želja da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih, nezavisnih srpskih intelektualaca, čije delo oslikava društvene i političke promene u Srbiji 20. veka.
Cilj dodeljivanja nagrade jeste afirmacija osnovnih humanističkih i demokratskih principa za koje se Tošić zalagao, a u osnovi su svakog istinskog stvaralaštva.


- Knjigainfo

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.