12. pro 2012.

Autorska prava u digitalnom dobu, debata

BEOGRAD - Druga u nizu debata koje su u okviru projekta “Dositheus 2012: "Profesionalni razvoj za preduzetnike u kulturi Srbije”, podržan od UNESKO partnerski sprovode Academica i Evropski centar za kulturu i debatu “Grad” će za temu imati autorska prava u 21. veku u Srbiji, sa posebnim osvrtom na predloge za rešenje ovog problema. Svesni činjenice da je ovo pravi trenutak za postizanje određenih konsenzusa o napretku u ovoj oblasti, te da je krajnje vreme za nužne sistemske promene, pozivamo Vas da svojim aktivnim p
risustvom doprinesete diskusiji i zajedno sa ostalim učesnicima dođemo do zaključaka i preporuka koje će biti od koristi za veliki broj zaposlenih u kulturi.
Panelisti:
Slobodan Marković, Pravni fakultet u Beogradu, stručnjak za autorsko
pravo i digitalno autorsko pravo
Vladimir Marić, Zavod za zaštitu intelektualne svojine
Jasna Matić, Specijalna savetnica Ministra finasija
Vladimir Jerić, Creative commons
Aleksandar Blagojević, Piratska partija
Aleksandar Kovačević, SOKOJ

Razvojem novih tehnologija krajem prošlog veka, je pokrenuta lavina pitanja i problema vezanih za poziciju autora u neodrživom sistemu koji je tako osmišljen da crpi energiju od kreativaca bez adekvatnog povratnog gesta. Internet je ne samo muzičkoj i filmskoj umetnosti pružio mogućnost da dopru direktno do svojih ljubitelja po cenu brzog rušenja starog uspavanog sistema. Dok su se neki (poput grupe Radiohead koja je prva koja je svoju muziku ponudila besplatno) brzo snašli u novonastaloj situaciji, znajući da će na drugi način moći da nadomeste „izgubljeno“, ostali su još uvek paralizovani idejom da će od sada mnoge stvari morati da rade na drugi način.

Kako domaći, dobro poznati autori vide ovu neizbežnu promenu ćemo imati prilike da čujemo u sredu 12. decembra u prostoru Evropskog centra za kulturu i debatu „Grad“, u ulici Braće Krsmanović 4 u Beogradu. Pozivamo Vas da uzmete učešće zajedno sa relevantnim pojedincima i predstavnicima organizacija poput Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, SOKOJ, Piratske partije, Kriejtiv komons koje su u direktnoj vezi sa ovim problemima i podelite svoje iskustvo sa publikom kao i odvedete debatu u pravcu pobljšanja funkcionisanja kreativnih oblasti u Srbiji i na internetu.


Evropski centar za kulturu i debatu "Grad", Braće Krsmanović 4, Beograd
12. decembar 2012., 18h

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.