15. sij 2013.

Hor Viva Vox održao koncert u zgradi UN u Njujorku

NJUJORK - Srpski hor poznat po obradama rok i pop pesama bez instrumenata (a capella) Viva Vox je održao impresivan koncert u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku povodom Srpske nove godine i u čast srpskog predsedavanja Generalnoj skupštini UN.

Ovom događaju sinoć su prisustvovali generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Ban je poželeo srećnu Novu godinu na srpskom jeziku i rekao da je "muzika univerzalni jezik i da njena snaga dotiče srca svih ljudi podsećajući nas na naše zajedničke humane vrednosti".

Jeremić je poručio da živimo u vreme nezabeleženih promena u svetu i da treba da smognemo snage da delamo jedinstveno. "Uprkos brojnim nedostacima, Generalna skupština je i dalje jedino mesto na kome se države sveta okupljaju na ravnopravnim osnovama", ocenio je on.

Jeremić je rekao da činjenica da smo dobili poverenje sveta da predsedavamo ovim domom za Srbiju predstavlja izuzetnu čast. "Mi smo mali narod, izuzetno ponosan na svoju istoriju, iz naših krajeva su mnogi izuzetni umetnici, iznedrili smo nadarene pisce i proslavljene sportiste", izjavio je predsednik Generalne skupštine.

Jeremić je podsetio da je sedam naših svetinja upisano u listu svetske baštine i da je to svedočanstvo naše bogate kulture i istrajnosti naroda koji je mnogo puta platio cenu svoje slobode.
"Muzika nas ujedinuje kao ljudska bića. Pesma može da postane himna čitave generacije. Nema važnije poruke koju muzika može da prenese javnom mnenju od one da topovi utihnu", rekao je Jeremić dodajući da polaganje oružja ne sme biti nemoguća misija.

On je, na kraju, posvetio koncert onima koji sanjaju o svetskom miru.

Viva Vox koncert je počeo pesmom "Tamo daleko", a pored svog redovnog repertoara, hor je izveo i nekoliko obrada pesama koje spadaju u deo srpskog nacionalnog nasleđa.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.