15. sij 2013.

Program 41. Festa - kvalitetni filmovi i zvučna imena

BEOGRAD - Na 41. Festu, od 22. februara do 3. marta, biće prikazano 75 filmova u više dvorana i različitih programskih celina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, koja je osnivač popularnog festivala.

Gradski sekretar za kulturu Katarina Živanović izjavila je da Beograd voli festivale, među kojima je Fest posebno omiljen, dodavši da je vreme održavanja Festa za nju uvek veliko iskušenje.
"Čovek želi da tih dana ne radi ništa drugo nego samo da gleda filmove", priznala je ona, napominjući da ipak želi i da razgovara sa građanima o tome kako oni vide Fest.

"Beograd je osnivač 17 manifestacija. U ovoj godini, koja je po mnogo čemu prelomna, pokušavamo da nađemo adekvatne modele funkcionisanja manifestacija, kao i institucija", najavila je Živanovićeva.

Na pitanje o budžetu Festa, izrazila je zahvalnost partnerima, sponzorima, kao i Direkciji i Odboru Festa, rekavši da nema tog novca koji može da plati njihov entuzijazam i požrtvovanost.

Direktor Direkcije Festa Dragan Marinković precizirao je da je budžet 41. Festa 47 miliona dinara, isto kao lane, a da Grad učestvuje sa 6,5 miliona dinara. On je istakao da očekuje pomoć Sekretarijata za kulturu za nabavku sistema za digitalne projekcije (DSP) u "Sava centru" i objasnio da je DSP potpuno zavladao, pa su od 29 filmova predviđenih za SC, samo četiri na klasičnoj filmskoj traci.

Festival će, kao što je već tradicija, otvoriti film nagrađen Zlatnom palmom - "Ljubav" Mahaela Hanekea.

Na pitanje koja će ličnost otvoriti Fest, Marinković je rekao da, bez obzira na pisanje štampe, on još nije potpisao ugovor i ne može zvanično da objavi ime.

Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić najavio je veoma jak program, zahvaljujući tome što je prošla godina u svetskoj kinematografiji bila kvalitetna, ali i pomoći domaćih distributera i Direkcija Festa da se na vreme obezbedi ono što su selektor Ivan Karl i on želeli.

Birali smo sa programa Kana, Berlina, Venecije, ali i manjih umetničkih festivala, u duhu dosadašnjeg koncepta, rekao je on i naveo poznate programske celine.

U Sava centru prikazivaće se Glavni program (festivalski pobednici, oskarovci, veliki autori) i "Holivud" (presek američkog repertoarskog filma), kao i deo ciklusa "Panorama svetskog filma" (daleke kinematografije). Za Dom omladine Beograda predviđeni su "Evropa u Evropi" (produkcije i koprodukcije unutar EU) i "Panorama".

Jedini takmičarski program "Evropa van Evrope" (selekcija evropskih kinematografija izvan EU) smešten je u Dvoranu kulturnog centra. Za nagradu od 2.000 evra takmiči se devet filmova iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Ove godine ciklus "U fokusu" posvećen je Južnoj Americi, a na programu su i "Izabrani dokumentarci". Uz pomenute sale, domaćini Festa biće Kinoteka i renovirani novobeogradski bioskop "Fontana".

Anđelić je naglasio da su u svetu međunarodni festivali odskočna daska za domaću produkciju, pa će tako i Fest prikazati više srpskih filmova.

Film Gorana Markovića "Falsifikator zatvoriće" 41. Fest, a to će biti i njegova svetska premijera. Prethodno će publika Festa videti i "Krugove" Srdana Golubovića", dokumentarac "Albertov put" Predraga Bambića... Reč je o Albertu Mejeru, poreklom iz naše zemlje, koji je tvorac Panavižn kamere, a živi u Americi. Ideja je da Mejer dođe na Fest i da se održi okrugli sto o prelasku sa 35-ice na digitalnu tehnologiju, rekao je Anđelić.

Selektor Ivan Karl istakao je da su nakon što su sastavili program ustanovili da je po koncentraciji imena značajnih reditelja i glumaca ovaj Fest jači od prethodna dva koje su radili Anđelić i on. Ovih dana se ispostavilo da među davno odabranim filmovima za 41. Fest ima oko 30 nominacija za nagradu Oskar.
"Prošle godine je prodato 100.000 ulaznica. Ovaj program daje garanciju da se ta brojka ponovi, a možda i poveća", rekao je on.

Karl je najavio filmove "Jadnici" Toma Hopera, "Master" Pola Tomasa Andersona, "Rimu s ljubavlju" Vudija Alena, "Obećana zemlja" Gas van Santa, "Strast" Brajana de Palme, "Anđeoski deo" Kena Louča...

Biće prikazani i "U kući" Fransoa Ozona, "Na putu" Valtera Salaša, "Skrivena lepota" Marka Belokija, "Hičkok" Saše Gervazija, "The Best Offer" Đuzepea Tornatorea, "Ja i ti" Bernarda Bertolučija.

Celina "Holivud" okuplja najveće zvezde - Denzela Vošingtona u filmu "Let" Roberta Zemekisa, Bredlija Kupera u komediji "U dobru i u zlu" Dejvida Rasela, Danijel Dej Luisa kao Linkolna u režiji Stivena Spilberga. Metju Mekonahi se pojavljuje u filmovima "Vreli Majk" Stivena Soderberga i "Piskaralo" Lija Danijelsa, Klint Istvud ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca "Muke sa felšom", Robert Redford režira i glumi uz Šiju La Bufa u trileru "Pravilo ćutanja".

Ulaznice po ceni od 150 do 350 dinara biće u prodaji od 1. februara, na blagajnama festivalskih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara. Od 1. do 7. februara važi popust od deset posto na komplet karata.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom "Priprema, Pozor, Fest!".

Predstavnica generalnog sponzora NIS-a Sanja Lubardić izjavila je da je NIS već četvrtu godinu za redom partner Festa i da je ta saradnja logična jer je reč o dva lidera, dva jaka brenda.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.