15. sij 2013.

Izložba Pavela Hajka u Narodnoj banci Srbije

BEOGRAD - U holu zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji večeras je otvorena retrospektivna izložba naivnog umetnika iz Kovačice Pavela Hajka, koji ovom izložbom obeležava 60 godina života i 40 godina rada.

Na izložbi je predstavljeno oko 70 slika koje pružaju dobar uvid u hronologiju razvoja Hajkovog slikarstva, kao i u autentičnost njegovog likovnog izraza i naracije.

Na slikama, kao Hajkov glavni motiv dominira petao, a slike živopisnim bojama prikazuju žuta polja, kuće prekrivene snegom, a na nekima dominira erotika kao i seoski motivi.
''NBS želi da bude potpora umetniku koji je ovo zdanje obeležio trajno petlom za koga on sam reče da je naličje muškarca koji treba da bude potpora svojoj ženi, utešitelj, ali i ljubavnik'', istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković otvarajući izložbu.

Ona je dodala da je Hajko za nju ''najlepši slikar žene jer su za njega žene najlepši motiv kao i zemlja, bundeva i klip kukuruza''.

Ona je ocenila da samo neko ko voli život i žene može lepo da slika kao što Hajko to radi i da kod posmatrača izazove Stendalov sindrom ushićenja.

Tabaković se zahvalila autoru izložbe što postoji sa svojih 1.500 radova.

Ona je takođe rekla da je od večeras otvoren poziv za sve umetnike koji žele da izlažu u prostoru NBS u kome je izlagao priznati i poznati umetnik kao što je Hajko i da ''ubuduće imamo trajnu postavku u Narodnoj banci Srbije'', kao i jedan divan izložbeni prostor.
''U čast ove izložbe večeras javno objavljujem da svi budući umetnici koji žele da liče i da budu neki novi Pavel Hajko slikajući petlove ili nešto slično imaju obavezu da ostave potpis slikom onako kako ih je autor večerašnje izložbe ostavio među svima nama'', rekla je Tabaković.

Prisutnima su se obratili i ambasador Slovačke u Beogradu Jan Varso, osnivač Fonda ''Babka'' iz kovačice Pavel Babka, kao i sam autor.

Varso je obraćajući se prisutnima istakao da voli kovačičko naivno slikarstvo jer ga podseća na sredinu u kojoj je odrastao i na mladost.

Ambasador je pozvao sve posetioce da dođu u Galeriju u Kovačicu i da se upoznaju sa naivnim slikarstvom, dodavši da se kod naivnog slikarstva umetnici stilizuju prema karakterizaciji boja i tema koje ostaju kao njihov zaštitni znak, a Hajkov zaštitni znak je petao.

On je izrazio nadu da će se nastaviti slovačko-srpska saradnja u promovisanju naivne umetnosti.

Babka je podsetio da su Hajkovi radovi izlagani u značajnim svetskim institucijama, a da je društvo za umetnost MMF-a za glavni poster njihove izložbe izabrao Hajkovu sliku, kao i još neke svetske institucije.

Na otvaranju je nastupio i slovački muzički ansambl ''Rosicka“, koji je izveo splet slovačkih narodnih pesama.

Otvaranju su prisustvovali i ambasador Japana Tošio Cunozaki, ambasador Belorusije Vladimir Čušev i ambasador Indonezije Samuel Samson.

Izložbu, koja će biti otvorena do 15. februara, NBS organizuje u saradnji sa Fondacijom ''Babka“.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.