18. velj 2013.

Gatalica dobitnik jubilarne 25. nagrade "Meša Selimović"

BEOGRAD - Laureat ovogodišnje, 25. nagrade "Meša Selimović" za knjigu godine Aleksandar Gatalica, izjavio je danas da je veoma srećan i ponosan što je dobitnik dva od tri najvažnija književna priznanja u Srbiji.

Pored jubilarne nagrade "Meša Selimović" za roman "Veliki rat", u izdanju "Mono i Manjana", Gatalica je nedavno za isti roman dobio i Ninovu nagradu za roman godine, a dobio je i Andrićevu nagradu koju dodeljuje Zadužbina nobelovca Ive Andrića.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini vest o tome da je Gatalica dobio nagradu za najbolju knjigu u 2012. godini, saopštio je jedan od osnivača nagrade, novinar kulturne rubrike "Večernjih novosti" Dragan Bogutović.

On je rekao da je u ovogodišnjem žiriju "Večernjih novosti" učestvovalo 50 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara koji su predložili 95 knjiga od kojih su javnim glasanjem birali knjigu godine.

Za Gatalicu je glasalo 19 članova žirija: Marko Nedić, Slađana Ilić, Jasmina Tonić, Mladen Vesković, Nebojša Lazić, Petar Pijanović, Đorđe Pisarev, Svetlana Milašinović, Časlav Nikolić, Radivoje Mikić, Vladimir Gvozden, Draško Ređep, Zorica Nestorović, Mileta Aćimović Ivkov, Ljiljana Šop, Danica Andrejević, Aleksandar Jerkov, Miroslav Vujičić i Tatjana Lazarević Milošević.

Na drugom mestu je roman Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" ("Arhipelag") sa 13 glasova , na trećem "Ep o vodi" ("Albatros plus") Enesa Halilovića, sa 11 glasova, zatim "All inclusive" Ljubice Arsić sa 10 glasova ("Laguna").

Gatalica je zahvalio za nagradu koju, kako je rekao, dodeljuje najveći i najdemokratskiji žiri u srpskoj književnosti, "literalni parlament koji zastupa čitav čitalački srpski narod".

Gatalicu raduje nagrada jer će zahvaljući njoj biti još više onih koji će poželeti da pročitaju "Veliki rat", roman koji je pisao u čitaonici Narodne biblioteke Srbije, u koji je sabrao sva svoja autentična iskustva i veštine ali i sve ono što je nasledio od književnih predaka.

Gatalica je diplomirao na katedri za svetsku književnost na Filološkom fakultetu, iako je počeo da piše u mladosti, prvu knjigu je, kako je rekao, kao i Meša, objavio u zrelim godinama.

Kao dobitnik Ninove nagrade za roman godine Gatalica gotovo svakodnevno nastupa u gradovima širom Srbije, radostan je što što vidi, suprotno sumornim prognozama, da narod i dalje čita.
"Čitaju nastavnici i njihovi talentovani učenici u gimnazijama, čitaju istoričari, kustosi muzeja, etnolozi zaljubljeni u lokalne običaje i gradske legende, citaju oni sa školom i oni bez visokog obrazovanja, a to je za pisca nešto najlepše što može da vidi i oseti u susretu sa svojom publikom", ispričao je Gatalica.

Nagrada "Meša Selimović" koja se sastoji od plakete-reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, biće uručena 25. laureatu 5. marta u Narodnom pozorištu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.