20. velj 2013.

Otkrivena spomen-ploča Aleksandru Tišmi

NOVI SAD - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su danas spomen-ploču Aleksandru Tišmi (1924-2003) povodom desete godišnjice smrti tog našeg velikog pisca.

Posle svečanog otkrivanja-spomen obeležja, na zgradi u centru grada u kojoj je Tišma živeo 34 godine, ministar Petković je istakao da je inicijativa ministarstva za postavljanje spomen-ploča našim velikanima pisane reči zaživela u mnogim gradovima Srbije.

Petković je izrazio zadovoljstvo što je ta inicijativa prihvaćena i u Novom Sadu.
"Neka ova ploča nas starije podseća na Tišmino veliko delo a mlađe da inspiriše da čitaju Aleksandra Tišmu", istakao je ministar Petković.

Gradonačelnik Vučević je naglasio da je Tišma "nesporno zadužio i naš narod i grad Novi Sad svojim književnim radom".

Tim svojim bogatim delom, dodao je Vučević, Tišma je ostavio dubok trag u književnosti i uopšte u kulturnoj baštini Novog Sada i našeg naroda.

Gradonačelnik je dodao da je postavljanjem ove spomen-ploče ostvarena odluka Gradskog saveta za kulturu od pre nekoliko godina i naglasio da ovaj postupak vidi kao još jedan trag čuvanja naše kulturne baštine i kao mali doprinos da Novi Sad postane kulturna prestonica Evrope.



-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.