13. velj 2013.

Omaž Verdiju povodom 200 godina od rođenja

BEOGRAD - Koncertni omaž slavnom italijanskom operskom kompozitoru Đuzepeu Verdiju (1813-1901), povodom 200 godina od njegovog rođenja, održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Koncertu, koji su organizovali Italijanski institut za kulturu i Narodno pozorište pod pokroviteljstvom ambasade Italije u Beogradu, prisustvovali su i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predstavnici diplomatskog kora, ministarstava, javog i kulturnog života.

U čast operskom velikanu Verdiju, nastupili su Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom maestra Edija de Nadaia, korepetitora i scenskog i muzičkog direktora u Teatru La Fenice u Veneciji, državnoj operi u Hanoveru, Teatru Verdi u Trstu, Eksperimentalnom operskom teatru u Spoletu.

Najlepše arije iz opera "Otelo", "Trubadur", "Travijata", "Simon Bokanegra", "Bal pod maskama", "Don Karlos" pevali su solisti iz Italije, operski pevači zapaženih karijera: Maria Leticia Groseli (sopran), Rosana Rinaldi (mecosopran), Leonardo Gramenja (tenor), Đuzepe Altomare (bariton). Mnogobrojna publika uživala je i u "Horu Jevreja" iz Verdijeve opere "Nabuko" i "Horu Ciganki i Toreadora" (Travijata).


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.