9. velj 2013.

Izložbe u tri nacionalne ustanove povodom Sretenja

BEOGRAD - Narodna biblioteka Srbije, Narodni muzej i Arhiv Srbije organizuju tri izložbe koje će biti otvorene 14. februara, povodom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Narodna biblioteka kroz više manifestacija obeležava 20 godina od smrti jedne od najvećih srpskih pesnikinja Desanke Maksimović (1898-1993). Godišnjica se navršava 11. februara, a 14. februara biće otvorena reprezentativna izložba pod nazivom "Ostavljam vam samo reči".

Ta izložba predstavlja izbor najdragocenijih segmenata zaostavštine Desanke Maksimović (beleške, koncepti, autografi pesama, prve i poslednje verzije tekstova, pisma pesnika čije je stihove prevodila, pisma i razglednice dece koja su je pozivala u svoju školu ili zahvaljivala na poseti, nagrade koje je dobijala...).

Javnosti će po prvi put, ekskluzivno, biti predstavljeni najznačajniji rukopisi Desanke Maksimović koji su do sada bili čuvani kod njenih potomaka.

Izložbu će otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović. Prisutnima će se obratiti pesnikinja Radmila Lazić i v.d. upravnika nacionalne biblioteke Dejan Ristić.

U Arhivu Srbije istog dana biće otvorena izložba ''Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji - umetnička fotografija iz zbirke Arhiva Srbije''.

Boraveći u više navrata na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2009. godine Aleksandar Radoš, rukovodilac Mikrofilmskog centra Arhiva Srbije, napravio je veliki broj snimaka i stvorio jedinstvenu i dragocenu zbirku fotografija srpskih manastira i crkava.

Manji deo te zbirke Arhiv Srbije je, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom u Trstu, prvi put predstavio 2009. u Trstu. Izložba na otvorenom oko Hrama svetog Spiridona pobudila je tada izuzetno interesovanje italijanske publike i medija.

Sada će u Arhivu Srbije biti izložen deo dragocene zbirke fotografija manastira i crkava na Kosovu i Metohiji. Posetioci će biti u prilici da vide fotografije Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice, Zočišta, Deviča, Bogorodice Ljeviške i crkava i manastira u Velikoj Hoči.

Te fotografije pored umetničke imaju i veliku dokumentarnu vrednost, s obzirom na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

U Galeriji fresaka Narodnog muzeja 14. februara biće otvorena izložba "Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi. Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu".

Predstavljajući primere izuzetno vrednog ikonopisa, umetničkog i zanatskog rada srednjovekovnih stvaralaca ova izložba će biti prilika da se prisetimo nasleđa oblasti koja je dugo vremena bila generator društvenog napretka naših prostora.

Posetioci Galerije fresaka upoznaće se sa živopisom naših srednjovekovnih manastira koji su kao jedinstveni primerci kulturno-istorijskog nasleđa 2004. godine uvršteni na Uneskovu listu svetske baštine.

Kopije fresaka, ikona i kamene plastike iz manastira Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška predstaviće višeslojnost napredne društvene sredine u kojima su oni ponikli, ističe se u najavi Narodnog muzeja.

Autor postavke je Bojan Popović, a autori kataloga su kustosi Odeljenja za srednji vek Narodnog muzeja Bojan Popović, Dubravka Preradović, Nataša Cerović i Branka Ivanić.

Izložbu će otvotiti ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković. Prisutne će pozdraviti v.d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, a o izložbi će govori upravnik Galerije fresaka Bojan Popović.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.