9. velj 2013.

Koncert klasične muzike u SKC-u

BEOGRAD - Mladi umetnici, sopran Mina Kovač i pijanista Dušan Marković, održaće koncert klasične muzike u Velikoj sali Studentskog kulurnog centra u ponedeljak, 11. februara uveče.

Kao gost koncerta najavljena je pijanistkinja Sofija Mihić. Ulaz na koncert je slobodan, a na programu su dela Johana Sebastijana Baha, Roberta Šumana, Riharda Štrausa, Gustava Malera i Volfganga Amadeusa Mocarta.

Studentkinja treće godine na Konzervatorijumu u Beču u klasi Silvije Grinberg, Kovač (25) je studirala solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod uglednih vokalnih umetnica i pedagoga Anete Ilić i Katarine Jovanović.

Pored nekoliko samostalnih koncerata, nastupala je kao solista sa horovima i orkestrima, između ostalih 2010.godine je nastupala kao solista u "Razglednici", kompoziciji za hor, soliste, naratora i kamerni ansambl Milice Paranosić. Delo je bilo izvedeno i u Budimpešti sa horom i ansamblom FMU i Biljanom Todorović kao dirigentom.

Kao student u Beču 2011.godine je pevala u Mocartovom zingšpilu "Impresario" ulogu gospođice Zilberklang u nekoliko predstava koje su održane u saradnji bečkog Akcent Teatra sa simfonijskim orkestrom "Konzervatorijum“ pod dirigentskom palicom Kristijana Polaka i u režiju Majkla Pinkertona.

Prošle godine je učestvovala je kao prva Karmelićanka u izvođenju Pulankove opere "Razgovori Karmelićanki“ u produkciji Konzervatorijuma u Beču uz Soraba Kašefa kao dirigenta i režiju Pinkertona.

Mladi pijanista Marković, student treće godine interdisciplinarnih doktorskih studija i profesor klavira u Muzičkoj školi "Živorad Grbić“ u Valjevu, diplomirao je 22. godini na FMU u klasi Ninoslava Živkovića.

Pored nekoliko solističkih koncerata u Beogradu, nastupao je kao solista sa orkestrima a kao kamerni muzičar ostvario je izuzetnu trogodišnju saradnju sa solo pevačkim odsekom Konzervatorijuma u Beču, nastupajući u brojnim velikim salama u Beču.

Marković je osvajao nagrade na međunarodnim takmičenjima: treću nagradu Streza (Italija), 1996, "Rubinštajn“ u Parizu i "Petar Konjović" u Beogradu 1997.godine a prvu nagradu na 5.Festivalu mladih pijanista Jugoslavije u Šapcu, 2001. godine.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.