21. velj 2013.

Jugu Radivojeviću "Nušićeva nagrada"

BEOGRAD - Reditelj iz Beograda Jug Radivojević ovogodišnji je dobitnik "Nušićeve nagrade", koju dodeljuje pozorišni festival "Nušićevi dani" u Smederevu za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, saopštila je danas Gradska uprava Smedereva.

Radivojeviću je dodeljena nagrada "za postavke dela Branislava Nušića i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike". Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: teatrolog dr Dragana Čolić Biljanovski (predsednik), književni i pozorišni kritičar Milosav Buca Mirković i umetnički direktor "Nušićevih dana" Sava Đuričić.

Nušićevi komadi koje je režirao Radivojević učestvovale su na smederevskom festivalu sa velikim uspehom.
"Ožalošćenu porodicu" u produkciji Opere i teatra Madlenianum stručni žiri je 2009. godine proglasio najboljom na festivalu, dok je predstava "Put oko sveta" u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i festivala "Dani komedije" u Jagodini, 2011. godine proglašena najboljom od strane žirija publike.

Nagrada, koja se sastoji od statuete Branislava Nušića (rad vajara Vlaste Filipovića) i novčanog iznosa, Radivojeviću će biti uručena na predstojećim, 30. "Nušićevim danima" u Smederevu, u aprilu.

Nagrada je ustanovljena 2011. godine i dodeljuje se bijenalno, a prvi laureat je reditelj Egon Savin. Festival "Nušićevi dani" pokrenut je 1984. godine u Smederevu, sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u tom gradu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.