21. velj 2013.

U nedelju uveče, Oskari po 85. put

LOS ANĐELES - U nedelju 24. februara uveče održaće se 85. svečana dodela Oskara, prestižnih nagrada koje Američka filmska akademija dodeljuje u 24 kategorije.

Glasanje, koje je po prvi put organizovano i kompjuterskim putem, završeno je. Ostaje još da se rezultati prebroje i da se imena dobitnika kovertiraju.

Organizatori, koji užurbano privode kraju poslednje pripreme, uveravaju da će sve biti spremno za raskošnu ceremoniju koja će se, kao i ranijih godina, odviti u istoj dvorani, ali pod novim imenom - "Dolbi" umesto "Kodak", pošto je prošlog juna audio kompanija "Dolbi lab" otkupila prava na naziv poznatog holivudskog teatra.

Televizija ABC, koja će uživo prenositi dodelu, javlja da je Holivudski bulevar već poprimio svečarski izgled i da je spreman da dočeka najlepše i najtalentovanije umetnike industrije zabave.

Pošto su meteorolozi za nedelju uveče najavili kišu, organizatori su postavili više zaklona i angažovali dodatno osoblje koje će se pobrinuti da zvezde, koje će prošetati čuvenim crvenim tepihom, ne pokisnu.
"Sve je spremno. Što se nas tiče, svečanost može da počne koliko i večeras. Ostalo je samo da postavimo crveni tepih", kazao je za ABC Rik Robertson, šef Operativne službe Akademije.Očekuje se dolazak velikog broja poznatih imena, među kojima će svakako najviše pažnje privuči ona koja su nominovana za neku od nagrada.

Domaćin večeri biće glumac Set Mekferlan, kome će u uručivanju zlatnih statueta pomoći brojne kolege, poput Majkla Daglasa, Meril Strip, Dženifer Aniston, Ričarda Gira, Rene Zelveger, Šarliz Teron i Džona Travolte. Za zabavu gostiju biće zadužena grupa sjajnih pevačica - Adel, Širli Bejsi, Nora Džons i Barbra Strejsend kojoj će ovo biti prvi nastup na dodeli Oskara u poslednjih 36 godina.

Za glavnu nagradu večeri, Oskara za najbolji film, nadmeće se devet ostvarenja.

Iako je u trku ušao kao glavni favorit, šanse "Linkolna" Stivena Spilberga, koji inače ima ukupno 12 nominacija, ozbiljno ugrožava špijunski triler "Argo" koji je pokupio gro strukovnih nagrada kao i dva Zlatna globusa - za najbolju dramu i najbolju režiju. Ukoliko pobedi, "Argo" će biti prvo ostvarenje koje će odneti Oskara za najbolji film, a da pritom njegov reditelj, Ben Aflek, čak nije ni nominovan, i to od 1990. godine kada se to isto desilo sa dramom "Vozeći mis Dejzi".

Aflek nije jedini reditelj ove godine čiji je film u trci za Oskara, a da je on sam izostavljen iz konkurencije. To se dogodilo i Tomu Huperu, Ketrin Bigelou i Kventinu Tarantinu čija se ostvarenja - "Jadnici", "00.30 Tajna operacija" i "Đangova osveta" takođe nalaze u užem izboru.To bi moglo da znači da je Spilberg na dobrom putu da osvoji svog trećeg Oskara nakon "Šindlerove liste" (1993) i "Spasavanja redova Rajana" (1998). Ne bi trebalo, međutim, olako otpisati Dejvida O. Rasela, reditelja veoma hvaljene komedije "U dobru i u zlu" kao ni Anga Lija koji je za veliko platno adaptirao mitološku priču Jana Martela "Pijev život".

Pored navedenih, u trci za Oskara za najbolji film su još dva ostvarenja: "Zveri južnih divljina" mladog američkog reditelja Bena Zejtlina i "Ljubav" Austrijanca Mihaela Hanekea, koji, doduše, prema svim dosadašnjim istraživanjima, imaju najslabije šanse da ponesu prestižni trofej.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.