28. velj 2013.

Svečano proslavljen Dan Narodne biblioteke Srbije

BEOGRAD - Novoustanovljeni praznik Nacionalni dan knjige i Dan Narodne biblioteke Srbije svečano je obeležen danas u prisustvu predsednika države Tomislava Nikolića i visokih zvanica u nacionalnoj biblioteci.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Dejan Ristić zahvalio je uglednim gostima što su se pridružili svečanosti, posebno predsedniku Nikoliću, jer je to, kako je kazao, istinski istorijski događaj za NBS, budući da je ovo prvi dolazak šefa države u nacionalnu biblioteku od kako je osnovana daleke 1832.godine.
"Niti jedan knez, niti kralj, niti predsednik Republike nikada nije posetio nacionalnu biblioteku, niti je prisustvovao obeležavanju njenog dana," rekao je Ristić i zamolio Nikolića da u skladu sa tradicijom u drugim evropskim državama, prihvati inicijativu da bude pokrovitelj NBS.

Ristić je zahvalio vladi na podršci što su prihvatili inicijativu da se Dan NBS proglasi Nacionalnim danom knjige koji se danas prvi put obeležava u mnogim gradovima u Srbiji predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima.
"Takvo ponašanje ukazuje da kulturu, prosvetu, nauku i umetost počinjemo da sagledavamo kao važan resurs u razvoju društva", ocenio je Ristić i dodao da najstarija i najuglednija ustanova kulture u Srbiji traje 181 godinu deleći sudbinu naroda i države.

"Osnovana u vreme osmanske dominacije u prvoj polovini 19. veka, NBS je vremenom prerasla u najveću nacionalnu biblioteku u regionu i najznačajniju zbirku pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope. Uprkos stradanjima u Prvom i Drugom svetskom ratu NBS danas čuva najdragocenije zbirke pokretne kulturne baštine srpskog, ali i brojnih drugih naroda, njeni depoi i trezor svojevrsno su skrovište sećanja, kulture, pamćenja i istorije ovih prostora", rekao je Ristić.

On je istakao da iako je danas praznik i svi su u NBS ponosni na svoj rad, mora da se ukaže da se NBS suočava sa manjkom prostora i sredstava za svoj rad i uputio apel za značajniju podršku nacionalnoj biblioteci. Ristić, kao i predsednik Fondacije NBS pisac Aleksandar Gatalica, uputili su apel da se što hitnije počne sa revitalizacijom lokacije na Kosančićevom vencu na kome se do 6. aprila 1941. godine nalazila NBS.

Apel je danas uputio i predsednik Nikolić koji je pozvao Vladu, Grad Beograd i pojedince da se bez odlaganja pristupi uređenju lokaliteta na Kosančićevom vencu na koji simbolično treba da se vrati NBS.
"Prošle godine, na 71. godinu nakon bombardovanja bibliotečkog fonda, otpočeli smo sa programima koji treba da rezultiraju trajnim povratkom dela programa NBS na Kosančićev venac, To je naša obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama kojima dugujemo pravo da znaju i sećaju se jednog od najvećih razaranja kulturne baštine u prošlom veku", istakao je Ristić.

Ristić je pozvao da se podrže napori da se knjiga trajno vrati na Kosančićev venac kao i Gatalica koji je rekao da "ko nema svoje sećanje, nije zaslužio svoju budućnost".
"U depoima NBS na 16.000 kvadratnih metara nalazi se sećanje čitavog srpskog naroda, u NBS se 181 godinu sliva sve što je zabeleženo, napisano i odštampano, a vrednost kolekcije prelazi vrednost čitavih deviznih rezervi Srbije", kazao je Gatalica.

On je dodao da je to sećanje ugroženo, jer su depoi puni i da NBS mora da dobije pomoć čitavog društva. Problem je počeo da se rešava, predsednik Nikolić je danas pustio u rad prvu kompaktnu policu koja će uštedeti prostor za buduće knjige i građu.

Danas je počeo i da se rešava problem koji tišti više od 70 godina, prostor na Kosančićevom vencu gde i dalje stoji rupa koju su napravile nemačke zapaljive bombe, raste korov. To je najveća rana svih srpskih pisaca, pa i njega, kazao je Gatalica i dodao da je NBS retka ustanova u svetu koja ima svoje groblje. Groblje NBS je na Kosančićevom vencu gde je 6. aprila 1941. godine izgoreo gotovo čitav bibliotečki fond ondašnje NBS. Današnja uprava NBS jako želi da se na ovaj prostor vrati.

Tradicionalno na Dan NBS dodeljena je "Nagrada za najbolju među najčitanijim knjigama" u 2012. godini, nagradu je dobio Slobodan Tišma za knjigu "Bernardijeva soba" koju je prošle godine godine objavio Kulturni centar Novi Sad i koja je dobila NIN-ovu nagradu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.