3. ožu 2013.

Film "Falsifikator" - parabola bivše Jugoslavije

BEOGRAD - Reditelj i scenarista Goran Marković, čiji će film "Falsifikator" večeras u "Sava centru" zatvoriti 41. Fest, izjavio je danas da je želeo da napravi parabolu o Jugoslaviji koje više nema.

Marković i velika ekipa filma, posle novinarske projekcije, primili su čestitke za ovo setno, ali i duhovito i satirično ostvarenje o stanju u nekadašnjoj zemlji krajem 60-ih godina 20. veka.
"Moguće je da se film shvati kao odmak od realnosti, kao iskorak u fantastiku, zbog završne scene, ali on u celini jako odražava moja osećanja prema Jugoslaviji. Birajući realistički siže hteo sam da napravim izvesnu parabolu prema onoj zemlji koje više nema", rekao je reditelj na konferenciji u Domu sindikata.

Film je sniman delom u Beogradu, delom u okolini Banjaluke, u koprodukciji "Balkan filma" iz Srbije, Radio-televizije Republike Srpske, kao i kompanija iz Slovenije i Hrvatske. Marković je rekao da je u filmske Šeškovce kod Laktaša "smestio čitav spektar ju-tipova", ali da je i u stvarnosti tu nekada bila "Jugoslavija u malom" sa čak 17 nacija, a takva je i glumačka podela.

Uz Tihomira Stanića u glavnoj ulozi, igraju Branka Katić, Dušan Plavšić, Mihailo Stanić, Haris Burina, Dragan Petrović, Sergej Trifunović, Dražen Pavlović, Goran Navojec, Momčilo Pićurić, Emir Hadžihafizbegović, Jernej Šugman, Svetozar Cvetković, Nataša Marković, Miodrag Krstović, Petar Mirčevski, Boris Komnenić, Bogdan Diklić, Srđan Timarov, Ratko Polič.

Generalni direktor RTV Republike Srpske Dragan Davidović istakao je da je ova koprodukcija odličan način za sticanje iskustva.
"Mi imamo potencijale, ali još ne toliko da bismo samostalno radili tako veliki projekat", rekao je on, dodajući da je saradnja bila veoma dobra.

Svi glumci su izrazili zadovoljstvo zbog interesantnog kreativnog rada u atmosferi bez pritisaka, a slično su rekli i scenograf Veljko Despotović, kostimograf Ljiljana Petrović i kompozitor Zoran Simjanović.

Marković je na veliko platno preneo svoj komad "Falsifikator", koji se još uvek uspešno igra u Beogradskom dramskom pozorištu.
"U mojoj glavi je to sve isto, u suštini je dramska umetnost, a samo se izraz razlikuje", rekao je on.

Što se tiče sadržaja - teme pada jednog čoveka i jedne zemlje, naglasio je da je pad ili raspad Jugoslavije za njega bio najsnažnija senzacija.
"Ovo je priča o tome i o padu glavnog junaka, altruiste koji ima iluziju da je svet dobar, koji veruje u Jugoslaviju i Tita", kazao je autor.

U ovoj crnoj komediji glavni lik je Anđelko, učitelj koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi već da bi pomogao ljudima, sve dok ga ne otkriju i pošalju u zatvor. Ćeliju deli sa ustaškim teroristom, muslimanskim fanatikom, ibeovcem i okorelim ubicom koji je dete vojnog lica. Marković je prokomentarisao da su ti likovi prototipovi onih protagonista koji će dovesti do raspada Jugoslavije.
"Međutim, naš pad i dalje traje, dno dna se pomera, a traje i falsifikovanje stvarnosti. Valjda će da se pojavi neki sudija koji će da svira kraj", dodao je on.

Stanić, koji je uz odlično kreiran glavni lik bio i glavni producent, najavio je da će "Falsifikator" biti na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji od 7. marta.

Za taj datum zakazana je premijera u Banjaluci, a u planu je prikazivanje u celom regionu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.