4. ožu 2013.

"Mletački trgovac" 150. put u JDP-u

BEOGRAD - Predstava "Mletački trgovac" Vilijema Šekspira u režiji Egona Savina biće 150. put izvedena sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavio je teatar.

Komad u kome igraju Irfan Mensur, Predrag Ejdus/Voja Brajović, Goran Šušljik, Dragan Mićanović, Miodrag Radovanović, Goran Daničić, Anđelika Simić, Tanja Pjevac, Nebojša Milovanović, Srđan Timarov, Pavle Pekić, Nikola Vujović, Goran Jevtić/Boris Milivojević, premijeru je imao 3. februara 2004. godine.

Klasično Šekspirovo delo o strasnom, slepom prijateljstvu i još strasnijoj slepoj mržnji, o privilegijama i poniženju, žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom, smešteno je, u režiji Savina, u ambijent nalik Italiji, u doba buđenja fašizma.

Na taj način, komad postaje priča o sudbini autsajdera u svakom društvu koje je sklono degradaciji onih koji su slabiji, drugačiji i koji su u manjini.

Za režiju "Mletačkog trgovca" Savin je dobio nagradu "Bojan Stupica" Udruženja dramskih umetnika Srbije, a isto udruženje dodelilo je Mićanoviću nagradu "Miloš Žutić" za ulogu Porcije.

Mićanović je dobitnik i nagrade "Raša Plaović" Narodnog pozorišta za najbolje glumačko ostvarenje sezone na beogradskim scenama.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava "Mletački trgovac" osvojila je tri nagrade "Ardalion" - za najbolju predstavu, za režiju i za glumu (Miodrag Radovanović).

Predstava je igrana na festivalima u Novoj Gorici, Sarajevu, Skoplju, Bukureštu, Klužu, Tivtu, Budvi, na Sterijinom pozorju i na Bitefu, a gostovala je u Rimu, Budimpešti i mnogim mestima po Srbiji.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.