21. ožu 2013.

Otvoren festival novih tehnologija u umetnosti 'Resonate'

BEOGRAD - Trodnevni festival Rezonejt (Resonate), jedan od najprestižnijih evropskih festivala posvećenih promovisanju kreativnosti, kulture i tehnologije, otvoren je danas u Domu omladine Beograd.

Drugi po redu festival "Resonate 2013" u Beogradu je okupio brojne stručnjake iz sveta koji su se rado odazvali da održe edukativne radionice studentima iz Srbije.
"Bili su presrećni da dođu, ovo je za njih egzotična lokacija zato što ovaj region ne spada u deo sveta koji je tehnološki razvijen. Obično kada idu na konferencije idu u Berlin, London, Sigapur, Koreju, Japan ali istočna Evropa, Srbija, to ne, tim pre su želeli da dođu", rekao je suosnivač i kurator festivala Resonate Filip Višnjić.

On je kazao da je prenošenje znanja srž festivala, kao i inspirisanje i motivisanje novih generacija u savremenim trendovima. Gosti festivala imaju priliku da povežu prakticno razumevanje tehnologije sa stabilnim teoretičkim pozicijama i da samim tim stvore jedinstvenu sliku o tehnološkim procesima i kreativnim strategijama.
"Organizacija festivala Resonate funkcioniše na relaciji London - Beograd. Mi imamo ekipu u Londonu, vrlo poznati sajt Creative Applications koji ima milione poseta godišnje i zahvaljujući ljudima iz Londona rekordan je broj stranaca koji nam dolazi, oni su ipak upoznatiji sa savremenim tehnologijama nego mi ovde", ocenio je Višnjić.

Studenti sva četiri univerzitska centra u Srbiji prisustvovaće radionicama, razmeniti iskustva sa ljudima iz sveta, to je dragoceno jer je sasvim druga stvar kada nešto čitate i saznate preko interneta a druga kada se sa tim sretnu, dodao je on.

Na zvaničnom otvaranju festivala u DOB ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je rekao da je veoma ponosan što prisustvuje otvaranju festivala koji umentost u Srbiji dovodi u kontakt sa najsavremenijim tendencijama na evropskoj i svetskoj sceni.
"Resonate festival je mesto na kome će biti predstavljena neka od najistaknutijih i najsmelijih dostignuća u modernoj multimedijalnoj umentosti, neki od radova koji će biti distupni našoj javnosti bili su izloženi u prestižnim galerijama u svetu, dok su drugi istraživački i tek treba da dozive punu promociju", rekao je Petković.

On je dodao da veliki broj radova koristi modernu informacionu tehnologiju da prenese svoju dublju poruku kombinujući zvuk, fotografiju, pokretne slike, umetnosti teatra i mnoge druge elemente.

Petković je poželeo studentnima iz Srbije koji su se prijavili za radionice međunarodnih predavača da njihove radove vidi na sličnim festivalima u Njujorku, Moskvi, Tokiu ili Rio de Ženeiru.
Uspešan rad na drugom Resonate festivalu Petković je poželeo citatom Pikasove izjave da je "svrha umetnosti da spere prašinu svakodnevnog života sa naših duša, da bi umetnost to mogla mora uvek biti sveža, uvek živa i pre svega uvek u skladu sa duhom trenutka u kome nastaje".

Tokom trodnevnog edukativnog i muzičkog programa Resonate će posetiti brojni strani stručnjaci i studenti iz različitih delova sveta kao i iz Srbije, a teme koje će obuhvatati su od softverskog inžinjeringa do teorije vizuelnih umetnosti.

Na festivalu će učestvovati Monosacćaride, Đ duo koji se bavi tehno muzikom, futuristickom andergraund atmosferom i elektronskim medijima, Džejms Bridl, pisac, umetnik, izdavač i tehnolog iz Londona čiji je rad spoj književnosti, kulture i mreže. Pisao je za brojne publikacije i redovni je kolumnista "Observera".

Emi Kampos i Natali Melvil predstaviće Atelier, jedinstvenu platformu za stimulisanje, promovisanje i razvoj novih generacija profesionalaca u postdigitalnoj kulturi.
Oni će u radionici predstaviti cataut tehniku animacije koja omogućava fizičku manipulaciju objektima, čime se postiže efekat kao da se kreću sami od sebe.
Taj efekat se postiže upotrebom takozvanih "flat ćaracters" koji su dvodimenzionalni ili trodimenzionalnih objekata, kao što su raznorazni rekviziti, pozadine od delova papira, tkanina, čak i fotografija.

Andreas Gisin vodiće radionicu štampa uz pomoć programa Procešing namenjenu grafičkim dizajnerima koji žele da implementiraju ovaj program u svoju praksu.

Radionica "Motori i Muzika" Davida Gotjea i Džejkoba Baka bazira se na dinamičnoj "haptic force-feedback" tehnologiji, na neverbalnoj komunikaciji, pokretima ili dodirom korisnika, poput senzora i "tačskrinova".


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.