4. ožu 2013.

Uspešna beogradska premijera predstave "Konstantin"

BEOGRAD - Beogradska premijera predstave "Konstantin", održana večeras u Narodnom pozorištu u okviru proslave jubileja Milanskog edikta, protekla je veoma uspešno, ocenili su u izjavama novinarima organizatori i autori projekta.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić istakao je da je predstava u Beogradu delovala još bolje nego u Narodnom pozorištu Nišu, gde je bilo prvo izvođenje, 27. februara.

"Naša scena je veća, daje više prostora i daha umetnicima, tako da su utisci još povoljniji nego u Nišu", rekao je Savić neposredno nakon završetka predstave, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i druge visoke zvanice.

Savić je izrazio utisak da je "reakcija publike više nego dobra".
"Mislim da nas očekuje dug i zahvalan život ove predstave, koja će se svojim trajanjem i uspehom revanširati za sve što smo uložili", kazao je v.d. upravnika Narodnog pozorišta.

Isto smatra i rukovodilac projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija", savetnica ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja Slavica Trifunović.
"Mislim da je predstava dobro primljena kod beogradske publike, kao i kod niške, i to mi daje za pravo da pomislim da će dugo da traje i da će publika da je voli", rekla je ona.

Trifunovićeva je dodala da je namera da se kroz predstavu "osvetli poreklo, lik i delo Konstantina i da se šira publika upozna sa društvenim i istorijskim okolnostima u kojima je donet taj važan dokument, Milanski edikt".
"Cilj je da ljudi spoznaju značaj Milanskog edikta i razlog što Srbija na ovakav način obeležava jubilej", rekla je ona.

Reditelj Jug Radivojević izjavio je da je "ideja bila da se jedan tako složen i važan život Konstantina velikog ispriča jednostavnim jezikom, da se isprati njegov život od dečaštva do kraja, do poznih godina".
"Pokušali smo da liniju njegovog života od osvajača i ratnika do sveca, prikažemo pozorišnom poetikom koja će biti razgovetna s jedne strane, a sa druge slojevita i u esteteskom smislu bogata", rekao je on.

Reditelj je podsetio da je večeras bilo četvrto igranje, posle premijere i dve reprize u Nišu.
"I ovo četvrto igranje dokazuje da smo ono što smo hteli i dobili", rekao je Radivojević i izrazio zadovoljstvo dugim aplauzom i povišenom koncentracijom praćenja predstave.

U predstavi po tekstu Dejana Stojiljkovića učestvuju glumci iz osam pozorišta.
Rimskog cara Konstantina, rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, koji je Milanskim ediktom 313. godine proglasio versku toleranciju i time učinio hrišćanstvo legitimnim, igraju u mladim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić.

Moto predstave je replika "Nebo se ne osvaja ognjem i mačem, nebo se osvaja vrlinom".
Posle Niša i Beograda predstavu će videti publika u više gradova Srbije, kao i u regionu i daljem inostranstvu.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.