8. svi 2013.

Predstava "Izbiračica" kao melanholični vodvilj

BEOGRAD - Komedija Koste Trifkovića "Izbiračica", u režiji Nikole Zavišića, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 14. maja na velikoj sceni, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

V.d. upravnika Dejan Savić istakao je da NP radi po planu i da oseća kao privilegiju što ova republička ustanova kulture može da ostvari svoj repertoar, dodavši da ga ne raduje situacija u gradskim pozorištima koja se muče da nabave sredstva.

Savić je izjavio da u NP mora da postoji za svakoga po nešto, od antike do savremenih komada, a da se posebna pažnja poklanja nacionalnoj literaturi, jer je značajna i edukativna uloga pozorišta, napominjuću da kod nas samo 14 posto ljudi posećuje dramske i svega tri posto operske predstave.

Komad iz 19. veka "Izbiračicu" opisao je kao lep i duhovit tekst i izrazio uverenje da će se moderno režirana predstava dugo igrati.

Uloge tumače Anastasia Mandić (Malčika), Dragan Nikolić Gidža (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca, njegova žena), Sena Đorović (Saveta, njihova nećaka), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata, njegova žena), Tamara Stošić (Milica, njihova kći), Ivan Bosiljčić (Branko, žurnalista), Darko Tomović (Štancika), Milorad Mandić (Tošica).

V.d. direktora Drame NP Spasoje Ž. Milovanović podsetio je na uspešnu verziju "Izbiračce" od pre 20 godina (sa Vesnom Trivalić kao Malčikom), ističući da nova postavka ima "zadivljujući koncept" i da je zato prebačena sa male na veliku scenu.
"Ovo je začudna i moderna groteska koja ne robuje navici u pristupu poznatom delu naše baštine", rekao je on.

Milovanović je dodao da je predstava koprodukcija sa pozorištem "Bora Stanković" iz Vranja, iz čijeg je ansambla glumica Stošić, objasnivši da je to deo nastojanja NP da pomogne uglednom teatru čija je zgrada stradala u požaru.

Reditelj, koji potpisuje i scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem, podsetio je da je u NP radio komediju Oskara Vajlda "Važno je zvati se Ernest" koja je radikalno drugačija od klasičnih postavki i ocenio da se "Izbiračica" nadovezuje na taj proces.
"To je nešto još luđe, uzbuđivo je i za moje standarde, a ja se uvek trudim da odem dalje i budem drugačiji", rekao je on, zahvaljujući se ekipi koja ga je pratila na tom putu.

-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.