17. svi 2013.

Bruknerova simfonija u ciklusu Vremeplov Filharmonije

BEOGRAD - Beogradska filharmonija pod dirigentskom upravom svog šefa dirigenta Muhai Tanga održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert iz ciklusa Vremeplov na kome će izvesti Četvrtu simfoniju Antona Bruknera.

U ciklusu Vremeplov Filharmonija je na dva koncerta izvela dela različitih pravaca 20.veka, potom Baroka, Klasicizma i završava sezonu Romantizmom, simfonijom austrijskog kompozitora Bruknera (1824 -1896) koja i nosi naziv "Romantična".
Kako je najavila Beogradska filharmonija, na koncertu kojim ulazi u završnicu sezone izvešće Četvrtu simfoniju, jednu od najizvođenijih dela Bruknera koja prema rečima samog autora ne asocira na romantičnu ljubav, niti na romantizam u muzici, već na srednjevekovne romanse i poeziju tog doba.

Prema rečima dirigenta Tanga, koji će i naredne sezone predvoditi Beogradsku filharmoniju, program koji radi sa orkestrom je sve ambiciozniji. "Posle Vagnera i Štrausa, čija smo kapitalna dela radili u toku sezone, pred nama je i Bruknerova simfonija, a za sam kraj sezone očekuje nas Betovenova Deveta, kojom ćemo obeležiti devedeseti rođendan Filharmonije", rekao je Tang a prenosi Filharmonija.

Kineski dirigent Tang je šef-dirigent Beogradske filharmonije od 2010. godine. Muhai Tang je umetnički direktor Šangajske filharmonije i Simfonijskog orkestra Džeđanga iz Kine. Od septembra 2009. godine, preuzeo je i ulogu glavnog gostujućeg dirigenta Hamburškog simfonijskog orkestra.

Međunarodna štampa ga predstavlja kao pravog lidera, dirigenta koji pronalazi balans između muzike, orkestra i publike. Smatra se da iz orkestara sa kojima sarađuje izvlači solistički potencijal svakog pojedinca, i da autoritetom koji poseduje dovodi orkestar do vrhunskih dometa.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.