17. svi 2013.

Sutra 10. "Noć muzeja" - u Beogradu više od 115 sadržaja

BEOGRAD - Deseta "Noć muzeja" biće održana sutra u više od 150 kulturnih institucija u 68 gradova i mesta u Srbiji, a u Beogradu posetioce od 18 do dva sata posle ponoći očekuje više od 115 sadržaja na 60 lokacija.

U "Noći muzeja" svoja vrata otvorće nova zgrada Jugoslovenske kinoteke i predstaviti tri bioskopske sale, kolekciju filmova i kinematografske opreme. Tom prilikom moći će da se vidi štap Čarlija Čaplina, originalna kamera braće Limijer i upečatljiva muzejska zbirka koja čuva dokaze o počecima fotografije i filma na ovim prostorima.

Narodna biblioteka Srbije, koja se prošle godine priključila popularnoj manifestaciji, ovoga puta, uz slogan "Da nam živi, živi rad", poziva sve u radnu akciju, da od pasivnih posmatrača postanu aktivni brigadiri i urede park oko nacionalne biblioteke. Gosti biće nekadašnji brigadir, poznati glumac Ivan Bekjarev i pevačica Slađana Milošević koja će izvesti performans "Seks i predrasude - Komisija za ispitivanje ljubavnih slučajeva".

Tradicionalno u 18 časova sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu oglasiće se fanfare, a odmah zatim ispred Stambol kapije biće priređen zanimljiv spektakl "Mala fabrika efeketa" uz igru vatrom, vodom, maglom i svetlošću. Instalacija od vrbovog pruća i grančica formiraće oblik ušća Save i Dunava, a kulminacija je stapanje boja zastava Nemačke i Srbije u svetlosti izmaglice.

U Etnografskom muzeju posetioce očekuje čudesan svet bajki, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" 40 dela savremene brazilske umetnosti, u Narodnom muzeju izložba jugoslovenske karikature 20. veka, u Muzeju primenjene umetnosti oko 100 pari ženske obuće iz perioda 19. i 20. veka, u Istorijskom muzeju Srbije izložba "Dve dinastije - Karađorđevići i Obrenovići", a u Domu Vojske Srbije postavka "Sto dela iz kolekcije Đure Popovića".

PTT muzej je pripremio izložbu "130 godina telefonije u Srbiji" koja obuhvata period od uspostavljanja prve telefonske linije i prvog telefonskog razgovora u Srbiji do danas, i predstavlja svedočanstvo da je pošta bila i ostala jedan od glavnih nosilaca tehnološkog razvoja.

"Telefonski vremeplov" u "Noći muzeja" dodatno će obogatiti program Kulturno umetničkog društva "Đoka Pavlović" Pošte Srbije, koji će u originalnim nošnjama iz 19. veka, pesmom i igrom dočarati ambijent na dvoru kneza Mihaila.

Kuriozitet jubilarne "Noći muzeja" jeste muzej na otvorenom - Novo groblje, gde će zainteresovani imati priliku da obiđu spomenike, pogledaju skulpture autora svih generacija i saznaju pojedinosti o Petru Kočiću, Jovanu Cvijiću, Iliji Milosavljeviću Kolarcu, Đuri Daničiću...

Muzej istorije Jugoslavije otvoriće sve svoje prostore, podsetiti Beograđane na proizvode fabrika "Končar, "Iskra", "Jugokeramika", a dizajnerski kolaži i autentična scenografija prisutne će vratiti u zenit stare Jugoslavije. Uz podršku GSP-a, koji ove godine prvi put ucestvuje u "Noći muzeja" sa postavkom "120 godina javnog gradskog prevoza u Beogradu", na svakih pola sata od 18 do dva časa iza ponoći, autobusi će prevoziti posetioce na relaciji Slavija - Senjak.

Autobusi će kretati sa Slavije i voziti do Narodne biblioteke, Muzeja Crvene zvezde, Konaka Kneza Miloša, Muzeja 25. maj, Arhiva Jugoslavije, Muzeja afričke umetnosti pa sve do Kuće kralja Petra.

Kako bi se izbegli redovi, organizatori manifestacije preporučuju da se ulaznice kupuju u pretprodaji, koja traje još danas, i to po ceni od 400 dinara, dok će karte sutra koštati 450 dinara.

Nacionalni sponzor ovogodišnje "Noći muzeja" je "Viasat History" kanal. Prijatelj jubileja je kompanija "Telekom Srbija" sa brendom MTS, a beogradski sponzor "Koka Kola".

"Alpha bank" će kao jedan od sponzora manifestacije organizovati prateći program u Etnografskom muzeju i Narodnoj biblioteci Srbije.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.