9. svi 2013.

Otvoren 12. Festival harfe

BEOGRAD - Ovogodišnji, 12.međunarodni festival harfe otvoren je večeras u Etnografskom muzeju koncertom beogradskih umetnica harfistkinje Gorane Ćurgus i violinistkinje Edit Makedonske.

Francuski harfista Nikolas Kadore, koji je trebalo svečano da otvori 12.međunarodni festival harfe prvim od dva koncerta u Etnografskom muzeju, nije doputovao u Beograd, jer se razboleo od gripa.

Brojna publika ostala je tako uskraćena za prvi susret sa solo harfistom Komične opere u Berlinu, saradnikom Berlinske filharmonije, Orkestra Ciriške opere, koji na svojim koncertnim nastupima predstavlja keltsku muziku, obojenu uticajima klasične muzike i improvizacije. Ljubitelji nežnog zvuka žičanog instrumenta posebnog oblika koji čini 46 do 48 žica napravljenih od ovčijih i goveđih creva i metala, poznatog iz vremena stare Grčke i Egipta, prve festivalske večeri slušali su samo domaće umetnice.

Festival harfe pokrenulo je Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije osnovano 2000. godine, zahvaljujući njima dvanaestu godinu u kontinuitetu beogradska publika uživa u prelepim zvucima harfe u izvođenju najboljih harfista u Srbiji i svetu.

Prve festivalske večeri u Etnografskom muzeju nastupile su harfistkinja Ćurgus i violinistkinja Makedonska progarmom koji se veoma retko čuje na koncertnoj sceni. One su izvele popularnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog iz baleta "Labudovo jezero" i "Krcko Oraščić", "Meditaciju" Johana Sebastiana Baha u obradi Sarla Gunoa, "Ljubavni pozdrav" Edvarda Elgara, "Labudova reka" Stefana Fostera,"Amerikanac u Parizu" Džordža Geršvina, "Tango" i "Segedilja" Karlosa Salcede i premijerno kompoziciju Mirjane Živković "Ađitato".

Ugledna srpska kompozitorka poklonila se publici koja je toplim aplauzom pozdravila nadahnuto izvođenje moderne ali veoma komunikativne kompozicije koju su dve koleginice u orkestru Narodnog pozorišta, Ćurgus je solo harfistkinja, a Makedonska koncertmajstor, izvele u skladnom dijalogu.

Na 12.međunarodnom festivalu harfe nastupiće turska harfistkinja Širin Pandžarolu koja će, pored klasičnog repertoara, izvesti i muziku koja predstavlja instrumentalno nasleđe turskog naroda. Zatim će nastupiti umetnice iz Srbije harfistkinja Ivana Pavlović i violončelistkinja Kristina Sabo Tokodi sa gošćom koncerta harfistkinjom Milenom Stanišić, ruska harfistkinja Vasilisa Luščevskaja.

Majstorske radionice održaće harfistkinja iz SAD Karol Meklaflin koja je nastupala u svim važnim svetskim koncertnim dvoranama, srpska harfistkinja Milena Stanišić, predavač na FMU i harfista iz Engleske, Frenk Sternfeld profesor Rojal koledžu u Mančesteru.

U petak, 17. maja, na zatvaranju festivala, u Galeriji fresaka na koncertu pod nazivom "Harfa i harfa" nastupiće domaće harfistkinje Staša Mirković Grujić i Ivana Pejoska sa gostima Aleksandrom Radulovićem, udaraljke, violinistom Mladenom Drenićem i dečjim horom Horislavci.

Ulaz na sve koncerte 12.međunarodnog festivala harfe je besplatan.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.