27. svi 2013.

Počeo festival knjige i poezije:''Ti, međutim...''

BEOGRAD - U Biblioteci grada Beograda večeras je otvoren, sedmi po redu, festival knjige i poezije "Trgni se! Poezija!" pod sloganom "Ti, međutim...", po stihu Miloša Crnjanskog.

Međunarodni festival poezije i knjige otvoren je omažom pesniku Milošu Crnjanskom (1893-1977), a stih "Ti, međutim..." uzet je iz njegove pesme "Lament nad Beogradom".

O Crnjanskom je na otvaranju govorio profesor Milo Lompar, predsednik zadužbine Miloš Crnjanski, rekavši da je taj književnik bio veliki putnik srpske i svetske književnosti i "moderna mapa srpske lirike".

Osnovno osećanje Crnjanskog je čežnja za zavičajem i njegova poezija, prema rečima Lompara, dala je autentični tok ne samo srpskoj već i evropskoj književnosti.
"Crnjanski je pisao o različitim motivima, ali konstantni osećaji kod njega su - osećaj egzila, beskućnost, putovanje ljudske duše", istakao je Lopmar primetivši da se to vidi i u početnim stihovima njegove pesme "Stražilovo".

Prisutne je u prepunoj Rimskoj dvorani pozdravila direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov koja je istakla da se nada da će do 1. juna, dok traje festival u okviru ove ustanove čuti dosta poezije, ocenivši da je ovo "vraćanje poezije u kulturni život "Beograda".

Direktor festivala Dejan Matić istakao je da su izabrani stihovi iz pesme "Lament nad Beogradom" iz mnogo razloga, a da je jedan taj jer su "mnogi bar jednom u životu osetili unutrašnje izgnanstvo".

Nakon Lomparovog govora prikazan je kratak film "Lament nad Beogradom" Neška Uskokovića i otvoren
a istoimena izložba Olge Krasić Marjanović.
Na festivalu će učestvovati više od 17 pesnika iz preko 10 zemalja, kao i veliki broj prevodilaca, a posetioci će moći da uživaju u razgovorima sa pesnicima, čitanju poezije i u kratkometražnim arthaus filmovima.-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.