5. lip 2013.

Omnibus Video V. Poezija – poetski film “Cvetna peripetija” i dokumentarni film

Poetski film “Cvetna peripetija” Natalije Ž. Živković, snimljen za beogradsku televiziju Art, nakon TV premijere predstavljen je i na internetu u okviru Frenzy Spark magazina. Film je deo projekta “Omnibus Video V. Poezija” iste autorke.

U intervjuu za Frenzy Spark Magazine (http://frenzyspark.com/2013/03/14/intervju-natalija-z-zivkovic-sami-na-ulici/ ) autorka objašnjava koncept dela: “U filmu vidimo glavnog junaka kako zaliva cveće. Međutim, primećujemo da je to zapravo čas junak a čas junakinja. Filmska slika prati tekst pesme koji se poigrava polom glavnog lika.

Poetski film “Cvetna peripetija” je razigrana razonoda. Uz to, pomalo parodira savremenu “rodnu” književnost. U redu mi je ako nekog muči problematika pola i roda i stvara dela o tome, ali primećujem i da neki autori pišu o tome previše osmišljeno, kao da su zacrtali sebi da pišu o polu i rodu. E pa, ovo je blaga parodija tog aspekta. U filmu se zato radi o polu i rodu, ali bez ikakvog dubljeg smisla – film poručuje otprilike: “ima plavo a ima i roze”. Tako je forma pisanja o rodu ispoštovana a da pri tome nije rečeno u suštini ništa, i zato je ovaj film blago ironičan.”

Beogradska grupa “Technodromes The” kreirala je muzičku podlogu a u filmu glume Brankica Matovska i Dušan Miricki.

Na webu je odnedavno takođe dostupan i dokumentarni film iste autorke “Poezija danas u Srbiji?”. U petnaestominutnom dokumentarcu mladi pesnici Katarina Fiamengo, Bojan Vasić i Mladen Šljivović govore o situaciji na današnjoj poetskoj sceni. Film je emitovan na TV Art i TV Plus kao i u Omladinskom centru Zaječar.Natalija Ž. Živković (1982, Bgd) je pesnikinja i video autorka koja prepliće oblasti književnosti i videa. Zbirka poezije „U aorti mog srca“ nagrađena je „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja ex-Ju regiona i ima dva izdanja – u Srbiji i u Crnoj Gori. Živkovićeva je autorka projekta “Omnibus Video V. Poezija'', niza kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca". Projekat se može smatrati pionirskim u oblasti srpske video poezije. Filmovi su prikazivani na oko 30 filmskih festivala na području ex-Ju, u Španiji i Argentini kao i na više televizija, a takođe su na festivalima i nagrađivani. Poezija Natalije Ž. Živković je objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji. web: http://www.facebook.com/omnibusvideovpoezija http://www.youtube.com/user/videoVpoezija http://uaortimogsrca.blogspot.com/Cvetna peripetija

Poznajem jednu osobu Uvek je postavim pored saksije da joj u saksiji ne bude neudobno Međutim, njoj je usled toga na glavi izrasla ljubičica! I zahteva da sklonim ljubičicu jer ljubičica je ženstvena (a osoba je muškog pola) Što pre naći ću onoga kome je u moći da ljubičicu ubere A do tada mogu samo da Pipnem osobu kažiprstom na mesto obeleženo markerom ako će to nešto pomoći da
Joj bude lakše

(Natalija Ž. Živković, “U aorti mog srca“)

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.