22. svi 2013.

Prirodnjački muzej dobitnik nagrade za muzej godine 2012.

BEOGRAD - Prirodnjački muzej u Beogradu dobitnik je prestižne nagrade "Mihajlo Valtrović" za muzej godine, za izuzetne rezultate u radu postignute tokom protekle godine.

Nagradu je dodelilo Muzejsko društvo Srbije - udruženje muzeja i muzejskih profesionalaca Srbije, na svečanoj skupštini u Nišu, održanoj 17. maja.
"Ova nagrada predstavlja veliko priznanje zaposlenima muzeja, koji u nedostatku izložbenog prostora i decenijama u privremenom smeštaju postižu izvanredne razultate. Zaposleni Muzeja su ponosni što je prepoznato veliko zalaganje na polju muzeologije, zaštite prirodnih i kulturnih dobara Srbije, kao i njihove promocije", stoji u saopštenju Prirodnjačkog muzeja.

Prirodnjački muzej, osnovan 1895. godine, jedna je od najstarijih kulturno-naučnih institucija u Srbiji, koja čuva 120 zbirki sa više od 1.500.000 primeraka iz sveta prirode.
Nedostatak adekvatnog prostora muzej nadoknađuje povećanjem broja izložbi, podizanjem interesovanja u javnosti i interaktivnim radom sa posetiocima.

Tokom prošle godine u Beogradu i 11 gradova Srbije muzej je realizovao 18 izložbi sa ukupno 283.603 posetilaca, čime je ostvarena rekordna poseta u poslednjih 10 godina.

Muzej je učestvovao u Noć muzeja, Danima evropske baštine, Danima Beograda i Noći slepih miševa.
U okviru svoje redovne delatnosti stručnjaci muzeja rade na zaštiti više značajnih lokaliteta i drugih prirodnih dobara "in situ": paleontoloških lokaliteta "Gluvi potok", Gornja Prebreza, Nosak, "Buštranje", Babušnica - Valniš, Kostolac, kao i bioloških lokaliteta.

Zaposleni muzeja pribavili su tokom 2012. godine 30.287, preparirali 15.513, a konzervirali 3.093 primerka iz zbirki. U elektronsku bazu podataka izvršeno je 10.912 unosa.

U cilju popularizacije prirode Srbije tokom 2012. publikovano je 49 naučnih i stručnih radova od strane zaposlenih.
Muzej je prošle godine objavio šest publikacija: "Drvo ili život sam", "Srpsko jezero", "6 nogu", "Muzeji u javnosti, javnost u muzejima", "Bulletin of the natural History muesum", "Volume 5".

Značajan broj kustosa Prirodnjačkog muzeja uključen je u rad na međunarodnim i nacionalnim projektima zaštite prirode.
Muzej je realizovao i više stručnih predavanja i promocija knjiga. U Muzeju, vrtićima i školama za decu sa invaliditetom održane su 24 kreativne radionice, a o muzeju tokom prošle godine objavljena su 354 medijska priloga.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.