16. ruj 2013.

"Enciklopedija junaka" koje smo voleli

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Kreativni centar" poznata po tome što je uz izuzetno kvalitetne dečje knjige, udžbenike i priručnike za roditelje, objavila i sjajne tekstove Ranka Munitića u pet tomova "Čudovišta koja smo voleli", sada je za ljubitelje ovakvih, pomalo iščašenih knjiga objavila "Enciklopediju junaka, superheroja i ostalih polubogova".

Grupa francuskih autora - An Blanšar (pisac za mlade), Žan-Bernar Puj (poznati autor krim,inalističkih romana i romana strave i užasa), Fransis Mizio (novinar i pisac) i Serž Blok (ilustrator) u predivno opremljenoj knjizi okupila je junake od Odiseja, Herakla, Kralja Artura preko Sinbada Moreplovca, Robina Huda, Don Kihota, D"Artanjana (Dimin musketar), Šerloka Holmsa do Deda Mraza, Tintina, Zoroa, Tarzana, Bilba Baginsa, Supermena...

Kroz simpatične ilustracije i odličan, duhovit tekst mlađi čitaoci se upoznaju a oni stariji podsećaju na junake koje su voleli od Luka Skajvokera i Džejmsa Bonda do novijih - Harija Potera ili narednice Elen Ripli (koju je Sigurni Viver igrala u serialu "Osmi putnik) - junakinje koja je, kako pišu autori, "gurnula viševekovne uvrežene predstave o ženama u vakuum međuzvezdanog prostora".

Osim duhovitog prepričavanja životipisa heroja i junaka, autori vešto predstavljaju i "okruženje" junaka, njegov značaj za (pop) kulturu, svetsko nasleđe...

"Enciklopedija junaka" nudi kulturni i istorijskih kontekst "rođenja" junaka koji su svuda oko nas - na ekranima, majicama, u dečjim sobama - i bez kojih književnost i film ne bi ni postojali budući da se njihovi životi hrane univerzalnim temama koje su gorivo za najbolje priče.

Ovu enciklopediju kao i "Enciklopediju buntovnika" i "Enciklopediju loših đaka" od danas je moguće kupiti u prvoj beogradskoj knjižari "Kreativnog centra" koja je otvorena u poslovno-tržnom centru "Eurocentar.


-TANJUG

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2014. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.